PERSBERICHT
VerhalenWandeling en VerhalenCafé Hoek van Holland 7 maart 2024

Succesvolle VerhalenWandeling en VerhalenCafé in Hoek van Holland trekt ruim honderd deelnemers


Rotterdam, 12 maart 2024 –Stichting Wijkcollectie organiseerde op 7 maart jongstleden in samenwerking met Welzijn op de Hoek achtereenvolgens een VerhalenWandeling en VerhalenCafé in Hoek van Holland. In twee routes genoten zo’n vijftig wandelaars van verhalen uit het dorp met als thema ‘Buren’. De wandelroutes eindigden in Huis van de Wijk De Hoekstee waar de deelnemers en nog eens vijftig extra bezoekers genoten van een maaltijd tijdens het VerhalenCafé. De VerhalenWandeling en het VerhalenCafé horen bij de voorbereidingen van het Reizend LeerCircus dat in april als eerste neerstrijkt in Hoek van Holland.

In twee routes genoten zo’n vijftig wandelaars van verhalen uit de wijk Hoek van Holland met als thema ‘Buren’. Foto: Caroline Pieterse.

Verhalen uit het dorp
De VerhalenWandeling bestond uit twee routes. Een daarvan startte bij de bibliotheek met het verhaal van het Historisch Genootschap verteld door Henk van der Lugt en Mir Visser, de andere begon bij galerie KUZhuis (KUnstenaars aan Zee) waar kunstenaar Nel Boers vertelde over de kunst van het quilten. Een volgende verhalenstop was bij bij Shoarma & Pizzeria Sabra: sinds 1978 een begrip in Hoek van Holland en ’s Gravenzande, vooral om z’n shoarma van varkensvlees. Een ander verhaal hoorde wandelaars bij het speeltuintje aan de Columbusstraat 7, waar de dertienjarige Özge Arslan met haar moeder vertelde hoe zij zich inzet voor kinderen die het door oorlog of natuurgeweld moeilijk hebben. Verderop werden de wandelaars getrakteerd op het verhaal van de 22-jarige vrijwilliger Tom Plooij. Zo’n twee jaar organiseert hij samen met jongerenwerker Mees van Dijk zaalvoetbal voor jongeren, waarbij respect tonen voor elkaar, vrienden maken en talentontwikkeling centraal staan. Verder konden wandelaars luisteren naar verhalen over empowerment van de Hoek’stayers, de Inloop en over Stichting Ontmoeting en vertelde wijknetwerker Menno Rosier over de Wijkhub en de inspanningen van de gemeente. Bij het Hoekse Badje deelde Gerrit Neuman een mooi verhaal.

VerhalenCafé in De Hoekstee
Voor de laatste stop was Huis van de Wijk De Hoekstee omgetoverd tot VerhalenCafé. Tijdens een maaltijd maakten de ruim honderd deelnemers nader kennis met elkaar, waarbij op de achtergrond de muziek klonk van accordeonist Daniël Sieczkowski. Het verhaal achter de maaltijd werd verteld door Hans Jonas. In 2017 startte hij samen met zijn zoon Mark ‘De Schuilplaats Kookt’, waarbij elke dinsdag in De Hoekstee gratis wordt gekookt voor bewoners.

Nicole van Dijk, directeur Stichting Wijkcollectie: “Het is onze missie om bij te dragen aan krachtigere gemeenschappen en een rechtvaardigere samenleving. Dat doet de Wijkcollectie door verhalen te verzamelen, delen, verbeelden en bewaren als immaterieel hedendaags erfgoed om meer verbinding tussen bewoners te bewerkstelligen.”

Op weg naar het Reizend LeerCircus
De VerhalenWandeling en het VerhalenCafé waren het eerste onderdeel op weg naar het reizend LeerCircus, dat van 16 t/m 21 april 2024 neerstrijkt op het Brinkplein in Hoek van Holland. Dit circus wordt niet gevuld met acrobaten of clowns, maar met de bewoners van Hoek van Holland en hun verhalen. Om de verhalen uit het dorp te verbeelden worden verschillende workshops georganiseerd. Zo gaan een groep jongeren onder begeleiding van Peter de Krom aan de slag om de buren te fotograferen en zal kunstenaar Vanessa Obinu bewoners begeleiden een verhaal vast te vastleggen in een Verhalenbox. De Verhalenboxen, foto’s en nog vele andere kunstwerken zijn hierna in het Reizend LeerCircus te bewonderen. Kijk voor meer informatie op www.wijkcollectie.nl.