PERSBERICHT
VerhalenWandeling Oude Noorden 6 juni 2024

 

Inspirerende bewonersverhalen en enthousiaste deelnemers maken VerhalenWandeling Oude Noorden tot mooie belevenis  

Rotterdam, 10 juni 2024 – “Door de verhalen loop ik nu anders door de wijk.” “Wat een kracht zit er bij de initatiefnemers van Noordplein 12. “En die buikdanseres… wat een leuke verrassing.” Deelnemers aan de VerhalenWandeling reageerden enthousiast op hun ‘ontdekkingstocht’ in het Oude Noorden. Stichting Wijkcollectie organiseerde in samenwerking met het Bluegrass festival op 6 juni jl. voor de allereerste keer de wandeling in deze typische Rotterdamse wijk. Ruim zestig wandelaars maakten kennis met de inspirerende en bijzondere verhalen uit de wijk met als thema ‘Vind het geluk op straat’. Verschillende bewoners vertelden over hoe zij het geluk op straat hebben gevonden en welke initiatieven ze hebben genomen om de wijk leefbaarder, gezelliger, beter en veiliger te maken. De wandelroute eindigde in de koepel op het Pijnackerplein. Deze VerhalenWandeling hoort bij de allereerste voorbereidingen van het Reizend LeerCircus dat van 11 t/m 20 september neerstrijkt in het Oude Noorden.

Het groepje wandelaars werd onderweg naar Stichting Rottetalent (Noordplein 12) verrast door een optreden van buikdanseres Soraya Sultan die via buikdansen vrouwen in hun kracht wil zetten. Foto: Johannes Ode

De VerhalenWandeling in het Oude Noorden staat niet op zich. Regelmatig organiseert Stichting Wijkcollectie dergelijke wandelingen. Rotterdamse wijken en bewoners zitten vol prachtige verhalen die (bijna) niemand kent, en krijgen zo een podium om daarmee te inspireren en te verbinden. Nicole van Dijk, directeur Stichting Wijkcollectie: “Het is onze missie om bij te dragen aan krachtigere gemeenschappen en een rechtvaardigere samenleving. Dat doen we onder meer met onze wandelingen. In het Oude Noorden stond het vraagstuk over hoe bewoners met de buitenruimte omgaan centraal. Bewoners hebben letterlijk en figuurlijk de zorg voor een stukje van de wijk op zich genomen. Hiermee maken zij het veiliger en/of groener. Tijdens de wandeling konden ze hun verhaal doen en het was mooi om te zien dat dat werd gewaardeerd.” Dat wordt beaamd door Anda Verlinden uit Kralingen. Ze woont al haar hele leven in Rotterdam en liep al vaker mee met een VerhalenWandeling: “Door de verhalen loop ik naderhand heel anders door een wijk. Soms ga ik met mijn vriend nog eens terug naar een locatie of ik herken het initiatief als ik er over lees in de krant.”

Vind het geluk op straat
De zestig wandelaars startten de route bij Het Klooster Oude Noorden. Het thema van de VerhalenWandeling en het Reizend LeerCircus is ‘Vind het geluk op straat’. Dit thema komt goed tot zijn recht bij de eerste Verhalenstop. Als postuum promotiecadeau aan jurist Thijmen Nuninga werd het stukje Hammerstraat voor de voormalige Sint Jansschool vorig jaar omgedoopt tot Thymsquare (ON0020): een plek waar vergroening, verbinding en ontmoeting op een innovatieve manier vorm krijgen. De nabestaanden van Thijmen realiseerden dit project samen met ontwerpbureau Aanpact en campagnebureau Groenemorgen. “Om de ideeën en wensen van de omwonenden te verzamelen nodigden we driehonderd buurtbewoners uit voor een tekensessie”, vertelt Bram van de Linden van Ontwerpbureau Aanpact. “We bouwden een XXL-picknicktafel van oude dakspanten van het nabijgelegen Huis van de Wijk en zetten de witte tafel als ontmoetingsplek op de hoek van de straat. Alles om deze straat groener en mooier te maken.” Ook werd er nog een stadstuintje aangelegd en kregen de lantaarnpalen een vrolijke lampenkap.

Tweede stop oude Correct-gebouw
De tweede Verhalenstop is bij Menno Kramer van Buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie (ON0007). Sinds 2019 woont hij samen met zijn vriendin in het Oude Noorden. Tijdens een informatieavond in Het Klooster over de nieuwbouw op de plek van het voormalige Correct-pand, ontmoette Menno andere actieve buren. Samen verenigden zij zich in het buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie om de buurt een stem te geven ten aanzien van het bouwproject. Zij voorzagen overlast voor de buurt en de fundering van hun huizen door de bouw van ‘de Kop van Noord’, de bijnaam die het pand inmiddels heeft (daarvoor Puist van Noord). Met een digitale nieuwsbrief deelt het comité de ingewonnen informatie met de buurt. “Omdat we het complexe bouwproject niet meer begrepen, hebben we een organogram gemaakt. Door de hoeveelheid van verschillende partners loopt de communicatie vaak stroef, maar er heerst vooral de Rotterdamse mentaliteit van ‘dit gaan we samendoen.” Wat blijft is het parkeerprobleem in de wijk. Bewoners van de 82 appartementen die naar verwachting nog dit jaar worden opgeleverd, moeten hun auto daarom idealiter wegdoen en gebruikmaken van de fiets of OV. Het Buurtcomité blijft voorlopig nog betrokken, want dit is een van de gevaarlijkste kruispunten van Rotterdam dat echt veiliger moet worden.


Verrast op weg naar derde stop Noordplein 12
Op weg naar de derde Verhalenstop bij Stichting Rottetalent (ON0018) aan het Noordplein 12 wordt het groepje wandelaars verrast door een optreden van buikdanseres Soraya Sultan. Via buikdansen wil ze vrouwen in hun kracht zetten. “Ik vind het belangrijk om vrouwen hiermee in beweging te krijgen en ze een mooi gevoel over zichzelf te geven”, aldus Soraya.
Vervolgens gaat de wandeling naar de rand van het Noordplein, daar hebben Wil van Vugt en Hamid Achatbi een woonkamer gemaakt voor de hele buurt. Met hun Stichting Rottetalent organiseren zij al 33 jaar programma’s en evenementen in het Rottekwartier, zoals kinderactiviteiten en bingo voor geïsoleerde ouderen. “Noordplein 12 is nu een plek voor de hele buurt, vertelt Hamid. “Er komen mensen van allerlei leeftijden, rangen en standen. Er is een repair café, een huiswerkklas en een bingo voor ouderen. Soms verzorgen we hier ook een gratis ontbijt.”

“Het programma bij Noordplein 12 is altijd zo laagdrempelig mogelijk”, legt Wil uit. “Samen gaan we eenzaamheid tegen en zorgen we voor meer verbinding. Het liefst doen we alles gratis. Dat kan omdat we bij de activiteiten geholpen worden door de oudere jongeren, maar ook door heel veel buurtbewoners.”

Koepel Pijnackerplein
De route eindigt in de koepel op het Pijnackerplein waar Guido de Groot vertelt over zijn initiatief voor de buurt. In 2009 startte hij met het Blue Grass Festival (ON 0012) vanuit zijn liefde voor muziek: “In de eerste plaats ben ik muziekliefhebber. Bluegrass is volksmuziek en wij zitten in een volkswijk. Het genre is heel toegankelijk en sociaal: iedereen is er welkom en dat zijn waarden die ik ook belangrijk vind.” De eerste editie vond plaats onder de koepel van de muziektent op het Pijnackerplein. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een meerdaags evenement op het Noordplein, met duizenden bezoekers van binnen en buiten Rotterdam dat het laatste wekend van juni weer plaatsvindt. Om zijn woorden kracht bij te zetten, werden de wandelaars ook nog getrakteerd op live bluegrass-muziek van zangeres Katja Kruit op de dobro en heerlijke hapjes en drankjes uit de wijk.

“Ik vond die tienjarige jongetjes achter de buikdanseres fantastisch. Een danste voorzichtig mee zonder dat zijn vriendjes het mochten zien”, reageert wandeldeelnemer Anda Verlinden enthousiast na afloop. “En wat een kracht zit er bij de initiatiefnemers van Noordplein 12. Over die repair cafés had ik nog nooit gehoord. Dat ga ik zeker voor mijn wijk opzoeken.”

Verhaal Stichting Wijkcollectie tijdens VerhalenWandeling Oude Noorden

met Nicole van Dijk