Doe mee met het LeerCircus in Hoek van Holland!

In maart en april 2024 gaven kunstenaars, theatermakers en muzikanten verschillende workshops. Tijdens deze workshops werden de verhalen uit Hoek van Holland verwoord, vormgegeven en uitgebeeld. Alle kunstwerken, foto’s en gedichten vind je hier terug. Zo ontmoetten Hoekenezen elkaar en leerden ze samen van de verhalen.

Van 16 tot en met 21 april stond het LeerCircus op het Brinkplein. Op het programma stonden theatervoorstellingen, kunst, films, muziek en activiteiten voor en door Hoekenezen. Ook werden er workshops gegeven door kunstenaars waar bewoners aan mee konden doen.

Het algemene thema dat alle makers als leidraad hebben genomen is ‘Nieuwe buren’. Dit onderwerp komt veel terug in de verhalen die de Wijkcollectie de afgelopen maanden heeft opgehaald in het dorp. Het plezier en ongemak en zelfs de pijn die gepaard gaat met het krijgen of zijn van nieuwe buren beïnvloedt veel bewoners van Hoek van Holland. Een belangrijk onderwerp waar met het LeerCircus dieper op is ingegaan.

 

Er zal nog een speciale bijeenkomst gehouden worden waarin we terugblikken op de opbrengsten van het LeerCircus in Hoek van Holland. Wil je meedoen of op de hoogte blijven van alle activiteiten m.b.t. het LeerCircus? Stuur dan een berichtje naar 06 – 425 193 66. Of mail naar info@wijkcollectie.nl.

Fotocredits: Caroline Pieterse

Wat vond jij van het LeerCircus in Hoek van Holland?

We nodigen iedereen uit om hun mening en ideeën over het LeerCircus te delen. Om feedback te verzamelen is een reeks vragen opgesteld.  We kijken uit naar waardevolle inzichten van de gemeenschap om toekomstige evenementen te verbeteren. Het invullen van de vragenlijst duurt zo’n 3 minuten. 

Terugblik activiteiten LeerCircus Hoek van Holland

LeerCircus Hoek van Holland – Onthulling tekening

11 juni 2024

Wethouder Simons heeft op 11 juni eerst de nieuwe Wijkhub feestelijk onthuld en vervolgens de tekening die speciaal was gemaakt in het kader van het Reizend LeerCircus Hoek van Holland. De tekening, gemaakt door Nicole Van Dijk en kunstenaar Riverpudding, visualiseert de ervaringen en ideeën van bewoners over het thema ‘Nieuwe Buren’. Veel bewoners zijn zelf afgebeeld. De verhalen laten zien dat samenleven soms uitdagend is, maar ook kansen biedt voor een hechtere gemeenschap.

Ook ontvingen alle kunstenaars en fotografen een doek van hun kunstwerken als cadeau.  Het Kuzhuis en Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ van Welzijn op de Hoek. ontvangen de afbeelding van de dorpstekening op een tafelkleed van recycled outdoorstof cadeau.

LeerCircus Hoek van Holland – Afsluitingsfeest LeerCircus Hoek van Holland

21 april 2024

Samen sloten we feestelijk het LeerCircus Hoek van Holland af, een week vol bijzondere momenten onder leiding van host Luca Diez. Met optredens van muziekvereniging Rotterdam aan Zee, Luca Diaz en een dansact van de getalenteerde krumpdanser Ivan Gomes. 

 

LeerCircus Hoek van Holland – Leer je buren kennen tijdens de Hoekse speeddate

21 april 2024

Tijdens de Hoekse speeddate, gehost door Luca Diez, kregen buurtbewoners de kans om elkaar beter te leren kennen. Het was een levendige middag met interessante ontmoetingen en gesprekken, waarbij de banden in de buurt werden versterkt.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Theatervoorstelling door HoCaTo; Scenes uit Hoek van Holland

21 april 2024

De theatergroep HoCaTo uit Hoek van Holland bracht een interactieve voorstelling met humor en ernst over de dynamiek van buurtgemeenschappen. De acteurs betrokken de bewoners bij het gesprek en pasten de scènes aan met improvisatie, gebaseerd op de gesprekken met het publiek.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Theatervoorstelling door HoCaTo; Scenes uit Hoek van Holland

20 april 2024

De theatergroep HoCaTo uit Hoek van Holland bracht een interactieve voorstelling met humor en ernst over de dynamiek van buurtgemeenschappen. De acteurs betrokken de bewoners bij het gesprek en pasten de scènes aan met improvisatie, gebaseerd op de gesprekken met het publiek.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Maak een bloemstuk voor je buren met Annelies van Zwieten

20 april 2024

Op zaterdagmiddag stond een speciale workshop op het programma, geleid door dorpspsycholoog Annelies van Zwieten. Tijdens het samen maken van bloemstukken gingen buurtbewoners in gesprek over het wonen in Hoek van Holland. Jong en oud maakte een fleurig bloemstukje voor hun buren of dierbaren. 

 

LeerCircus Hoek van Holland – VerhalenCafé met Hoekse kunstenaars

19 april 2024

Het VerhalenCafé, gehost door Helma Vlemmings, bood de kans om de Hoekse Kunstenaars te ontmoeten. Tien lokale kunstenaars lieten zich inspireren door het thema ‘buren’ en presenteerden speciale kunstwerken in het LeerCircus. En zeven jongeren uit de Hoek legden hun dorp met foto’s vast onder begeleiding van fotograaf Peter de Krom.

De korte film ‘Fragmenten’, gemaakt door Frank Dam en Rick Messemaker, verkende het idee van nieuwe buren in Hoek van Holland. Het bood een intrigerende blik op de keuze om deel uit te maken van deze hechte gemeenschap

LeerCircus Hoek van Holland – Feestelijke opening LeerCircus & VerhalenCafé

18 april 2024

Tijdens de officiële opening zijn er Hoekse verhalen verteld door het Historisch Genootschap Hoek van Holland, De Hoekse Schatkist, Annelies van Zwieten, Frank Dam en Peter de Krom. Ook deelde de eigenaar van Shoarma & Pizzeria Sabra heerlijke pizza’s uit. Als vertegenwoordiger van de jongere generatie vertelde Luca Diez over zijn ervaringen in De Hoek, terwijl de Eerste Hoekse Accordeonvereniging (EHAV) met twintig accordeonisten voor een muzikale noot zorgde. Theatergroep HoCaTo zorgde voor de theatrale noot.

 

LeerCircus Hoek van Holland – De Hoekse Bingo

17 april 2024

De Hoekse Bingo georganiseerd door de enthousiaste bewoonster Özge en ondersteund door jongerenwerker Mees uit Hoek van Holland, begon onder een stralende zon. De deelnemers wonnen mooie prijzen tijdens de eerste paar rondes. Door een onverwachte stortbui kon het gezelschap de bingo gelukkig voort te zetten in het gezellige restaurant SAAM.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshop VerhalenBoxen

17 april 2024

Onder begeleiding van kunstenaar Vanessa Obinu kwam creativiteit tot leven tijdens een workshop in de bibliotheek van Hoek van Holland. In een klein doosje ontvouwde zich persoonlijke verhalen, waar jong en oud met plezier aan deelnamen. 

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshop Participatief Theater

4 april 2024

Tijdens deze tweede workshop leerde Theategroep HoCaTo en bewoners uit Hoek van Holland over het inzetten van participatief theater. De Workshop werd gegeven door Theatermaker Archell. De opgedane kennis wordt gebruikt in het maken van een theatervoorstelling voor in het LeerCircus Hoek van Holland.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshopreeks Verhalenboxen

Maart & april 2024

De persoonlijke verhalenboxen zijn gemaakt door bewoners van alle leeftijden uit Hoek van Holland. Kunstenaar Vanessa Obinu gaf de workshops en leerde de bewoners hoe ze hun eigen verhaal op een creatieve kunnen delen.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshop ‘Buurjongen & Buurmeisje’

18 & 19 maart 2024

Knippen, scheuren, schrijven en plakken. Deze week kreeg groep acht van de Jozefschool een creatieve workshop van kunstenaar Coco Benschop met als thema ‘’Nieuwe buren’! Dit onderwerp komt veel terug in de verhalen die we de afgelopen hebben opgehaald in het dorp. De drie grote kunstwerken komen te hangen in het LeerCircus in Hoek van Holland.

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshop fotografie voor jongeren

9 maart 2024

Tijdens deze workshop leerde jongeren uit Hoek van Holland de fijne kneepjes van het vak fotografie. De workshop werd gegeven door de Hoekse fotograaf Peter de Krom. De jongeren zullen met deze nieuwe skills foto’s voor een fototentoonstelling in het LeerCircus Hoek van Holland. 

 

LeerCircus Hoek van Holland – VerhalenWandeling en VerhalenCafé

7 maart 2024

In samenwerking met Welzijn op de Hoek organiseerde wij een VerhalenWandeling en VerhalenCafé in Hoek van Holland. In twee verschillende routes luisterden zo’n 50 wandelaars van verhalen uit het dorp met als thema ‘Buren’. De wandelroutes eindigden in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ waar de deelnemers en nog eens 50 extra bezoekers genoten van een maaltijd tijdens het VerhalenCafé.
De verhalen zijn verteld door: Historisch Genootschap, KUZhuis, Shoarma & Pizzeria Sabra, Özge Arslan en haar moeder, vrijwilliger bij de Zaalvoetbal Tom Plooij, de Hoek’stayers, de Inloop, Stichting Ontmoeting, wijknetwerker Menno Rosier, Hoekse Badje en De Schuilplaats Kookt. Arccondionist Daniël Sieczkowski verzorgde de muziek van de avond. Lees hier het persbericht terug. 

 

LeerCircus Hoek van Holland – Workshop Participatief Theater

20 februari 2024

Tijdens deze workshop leerde Theategroep HoCaTo en bewoners uit Hoek van Holland over het inzetten van participatief theater. De Workshop werd gegeven door Theatermaker Archell. De opgedane kennis wordt gebruikt in het maken van een theatervoorstelling voor in het LeerCircus Hoek van Holland.

 

Archief – Programma LeerCircus Hoek van Holland

LeerCircus Hoek van Holland 16 t/m 21 april

Van 16 tot en met 21 april stond het LeerCircus in Hoek van Holland op het Brinkplein. Op het programma stonden theatervoorstellingen, kunst, film, muziek en activiteiten voor en door Hoekenezen. Ook werden er workshops gegeven door kunstenaars waar bewoners aan mee konden doen. 

Wil je  op de hoogte blijven van alle activiteiten m.b.t. het LeerCircus? Stuur dan een berichtje naar 06 – 425 193 66. Of mail naar info@wijkcollectie.nl.

 

Het programma in het LeerCircus

16 t/m 21 april ♦ vrij toegankelijkLeerCircus is open voor bezoek; bekijk en denk mee! 

Dinsdag 16 april

Dinsdag 16 april ♦ 10:00 tot 12:00Kom op de koffie in het LeerCircus! – Aanmelden is niet nodig

Woensdag 17 april

Woensdag 17 april14:00 tot 15:30Maak je eigen Verhalenbox met kunstenaar Vanessa ObinuMeer informatie & aanmelden

Woensdag 17 april15:30 – 17:30Hoekse Bingo met leuke prijzen! – Meer informatie & aanmelden

Donderdag 18 april

Donderdag 18 april ♦ 18:00 – 20:00Feestelijke opening LeerCircus & VerhalenCafé – Meer informatie & aanmelden

Vrijdag 19 april

Vrijdag 19 april ♦ 17:00 – 18:30 ♦ Leer de Hoekse Kunstenaars kennen tijdens dit speciale VerhalenCafé met filmvertoningMeer informatie & aanmelden

Zaterdag 20 april

Zaterdag 20 april ♦ 14:00 – 15:30Maak een bloemstuk voor je buren met Annelies van Zwieten – Meer informatie & aanmelden

Zaterdag 20 april ♦ 19:30 – 21:00Theatervoorstelling door HoCaTo; Scenes uit Hoek van Holland  – Meer informatie & aanmelden

Zondag 21 april

Zondag 21 april ♦ 14:00 – 15:30Theatervoorstelling door HoCaTo; Scenes uit Hoek van Holland  – Meer informatie & aanmelden

Zondag 21 april ♦ 15:30 – 16:00Leer je buren kennen tijdens de Hoekse speeddate – Meer informatie & aanmelden

Zondag 21 april ♦ 14:00 – 15:00Afsluitingsfeest LeerCircus Hoek van Holland – Meer informatie & aanmelden

 

Doe mee met de workshops Verhalenboxen!

Kunstenaar Vanessa Obinu neemt je mee in haar betoverende wereld en laat zien hoe je jouw verhaal kunt vastleggen in een prachtige Verhalenbox. Samen met anderen ga je tijdens deze workshops een eigen unieke Verhalenbox maken. De Verhalenboxen zullen te zien zijn in het LeerCircus in Hoek van Holland van 18 t/m 21 april 2024. 

Doe mee en laat jouw creativiteit de vrije loop! De workshops zijn in het Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’, Mercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland 

Workshop 1
Zaterdag 23 maart
14:00-15:30 

Workshop 2
Woensdag 27 maart
16:00:17:30 

Donderdag 4 april
18:30 – 20:00 uur

Meld je aan!
Wil je meedoen of heb je een vraag? Stuur een berichtje naar 06-42519366. Of mail naar marijke@wijkcollectie.nl. Je ontvangt dan meer informatie over de workshops.