Wijkcollectie Entrepot – Noordereiland

Entrepot en Noordereiland zijn twee heel verschillende wijken. Hoewel Noordereiland vlakbij het drukke centrum ligt, kan het op het eiland best wel rustig zijn. Bewoners zien het eiland als een “dorpje in de Maas”. De wijk ligt middenin de stad, maar toch is het er rustig. Die combinatie vinden bewoners een groot voordeel van de wijk. Er komen ook toeristen en dagjesmensen naar Noordereiland toe, omdat ze de bijzondere gebouwen willen zien. Tegelijkertijd vinden bewoners dat er niet altijd zo veel te doen is op het eiland. Veel mensen brengen hun kinderen op Entrepot naar school en gaan ook voor hun boodschappen het eiland af. Bewoners zouden het fijn vinden als zij dit allemaal op het eiland kunnen doen en er ook meer leuke horeca is. Tante Nino en de Van der Takstraat zijn wel plekken waar bewoners graag komen voor de winkels, horeca en activiteiten.  

Op Entrepot is het drukker. Er is bijvoorbeeld veel verkeer. Dit komt omdat Entrepot heel centraal ligt en makkelijker te bereiken is dan het Noordereiland. Mensen die in de Afrikaanderwijk of Feijernoord moeten zijn, rijden door Entrepot heen. Bewoners van Entrepot vinden het niet fijn dat er hard gereden wordt, want daardoor wordt het onveilig in het verkeer. Er wonen veel verschillende mensen op Entrepot. Niet iedereen kent elkaar goed, maar er zijn ook straten waar mensen elkaar juist wel goed kennen. In het parkje aan het W.G. Witteveenplein wordt elk jaar een leuke activiteit voor en door de straat georganiseerd: de Kindercamping. Kinderen kunnen kamperen in het parkje en de ouders zorgen ervoor dat alles goed geregeld is. Zo leren de mensen uit de straat elkaar goed kennen, waardoor het er gezelliger én veiliger wordt.  

Ook op Noordereiland wonen verschillende groepen mensen. Er zijn vooral verschillen tussen mensen die op de pleinen wonen en mensen die uitzicht hebben over het water. Bewoners hebben er wel eens last van elkaar, want de één heeft liever rust in de wijk, terwijl de ander graag harde muziek luistert. Gelukkig zijn er ook plekken in de hele wijk waar ruimte is voor iedereen. Dit is bijvoorbeeld aan de Maaskade, waar jong en oud graag wandelt, omdat je er een mooi uitzicht hebt over de stad. Je kunt er even op adem komen en tot rust komen. Ook Rotterdamse Munt vinden bewoners een fijne plek om te komen. Mensen die het moeilijk hebben, worden daar geholpen. In het Hefpark komen bewoners ook graag. Daar is het allemaal niet zo netjes aangeharkt en dat vinden bewoners fijn. Dat geeft ze het gevoel dat er nog veel mogelijk is in de wijk, ook al wordt er nog steeds veel gebouwd. Toch hopen bijna alle bewoners dat er in de toekomst nog meer groene plekken (zoals parken) in de wijk zullen komen. 

(Tekst door Veldacadmie in samenwerking met Stichting Wijkcollectie)
Icon_WijkC