Wijkcollectie Groot- en Oud-IJsselmonde

Een mooi gebied op zoek naar een kloppend hart. Groot- en Oud-IJsselmonde beslaan samen een groot gebied met daarbinnen vele buurten die behoorlijk van elkaar verschillen. Zo is de historische kern van OudIJsselmonde volgens bewoners nog altijd een gezellig klein dorp, iets wat bijvoorbeeld minder geldt voor de vrij nieuwe en moderne buurt De Veranda. Het gebied als geheel heeft veel te bieden, zoals ruim opgezette straten en veel water en groen. De rivier de Nieuwe Maas stroomt langs de noordkant van de wijken en van het groen kan men vooral genieten in het Park de Twee Heuvels en op het Eiland van Brienenoord. Op deze plekken kunnen buurtbewoners ontspannen en zijn ze even weg van het stadsleven.  

In Groot- en Oud-IJsselmonde heeft men namelijk best last van problemen die helaas vaker in steden voorkomen zoals veel verkeer, slecht onderhoud van woningen en straten, en misdaden. Bewoners hebben het gevoel dat dit de laatste jaren erger wordt en dat de wijken minder fijn worden om in te wonen. Naast deze problemen zijn Groot- en Oud-IJsselmonde nog wel vrij rustig in vergelijking met andere wijken in Rotterdam. Voor sommige bewoners zelfs een beetje te rustig. Behalve dan misschien rondom wedstrijden van Feyenoord, de voetbalclub die met stadion De Kuip duidelijk aanwezig is in het gebied. Op andere momenten voelen Groot- en Oud-IJsselmonde soms aan als slaapwijken. Wijken waar mensen na een lange dag werken thuiskomen, maar verder weinig kunnen doen. De wijken zouden gezelliger kunnen zijn en missen activiteiten. Vooral voor jongere bewoners, voor hen zijn er nu weinig plekken in het gebied, met uitzondering van de Veranda waar een bioscoop, gamehall en horeca te vinden zijn. Oudere bewoners, die er veel zijn in Groot- en OudIJsselmonde, hebben meer te kiezen. Zij komen onder andere samen in de Keizerswaard, het winkelcentrum van het gebied waar ook wat horeca is en het Podium Islemunda vlakbij ligt.  

Het is een belangrijke plek die aan de dagelijkse wensen van een deel van de wijkbewoners voldoet. Maar het zou goed zijn als de kansen die er zijn om deze plek voor meer groepen interessant te maken opgepakt worden. Want het mogelijk maken van ontmoeting is belangrijk in Groot- en Oud-IJsselmonde. De vele verschillende bewoners in de wijken leven nu vooral langs elkaar heen. Zij hebben in het algemeen weinig contact met elkaar waardoor een echt groepsgevoel ontbreekt. Op een plek als Oeverloos, een buurttuin van actieve bewoners, wordt geprobeerd hier verandering in te brengen. Zodat het in de toekomst in Groot- en Oud-IJsselmonde niet alleen fijn en rustig wonen is maar ook prettig samenleven. En wijkbewoners samen uitdagingen en veranderingen aan kunnen gaan. 

(Tekst door Veldacadmie in samenwerking met Stichting Wijkcollectie)
Icon_WijkC