Wijkcollectie Katendrecht – Wilhelminapier

Katendrecht-Wilhelminapier is een bijzondere Rotterdamse wijk, met een unieke geschiedenis én toekomst. De wijk ligt op Zuid, maar ligt ook heel centraal in de stad. Rondom de Pier en de Kaap stroomt de Maas, waardoor je langs het water echt een rondje in je wijk kunt lopen. Daardoor heb je ook een mooi uitzicht over de stad, wat bewoners fijn vinden. Veel mensen wonen al lang in de wijk en willen er liever niet meer weg. Ze hopen dat dit mogelijk blijft. De wijk is namelijk erg duur en populair geworden. Bewoners met een laag of middeninkomen willen ook graag op KatendrechtWilhelminapier wonen. Dat wordt zo steeds moeilijker.  

Het is soms lastig voor te stellen dat Katendrecht vroeger een dorp was en het er ook erg onveilig is geweest. Toch voelt de wijk voor een deel van de bewoners nog een beetje als een dorp aan, omdat veel mensen elkaar goed kennen. Dat wordt wel minder, omdat er veel nieuwe mensen in de wijk komen wonen. Veel van hen gaan in de nieuwe woningen wonen die in de wijk worden gebouwd. Dit zijn vooral dure appartementen in hoge woontorens. Deze mensen hebben vanuit huis een mooi uitzicht over heel Rotterdam en nog verder, maar zien hun eigen straat niet vanuit hun woning. Zij voelen zich dan soms minder verbonden met hun buurt. Mensen die in oudere huizen wonen, zien de rest van Rotterdam niet liggen, maar zien wel hun buren lopen op straat. Daardoor kennen zij elkaar vaak beter.  

Er zijn dus veel verschillen tussen oude en nieuwe bewoners van Katendrecht-Wilhelminapier. Meerdere bewoners proberen deze groepen daarom meer met elkaar in contact te brengen. Voor een fijne sfeer in de wijk, is het belangrijk dat de mensen elkaar kennen. Daarvoor is het nodig dat je elkaar tegen kunt komen in de wijk. Gelukkig zijn er plekken in de wijk waar dit kan. Veel mensen wandelen graag in het Buizenpark en over de kade van de SS Rotterdam. Deze plekken voelen een beetje als natuur, gewoon in de wijk. Toch zou het fijn zijn als er meer plekken zijn waar iedereen kan komen, zoals winkels of een supermarkt. Daar zijn er echt te weinig van in de wijk, vinden bewoners.  

Daarnaast zijn er wel heel erg veel bouwprojecten tegelijk bezig in de wijk. Er mag zo nu en dan best een nieuwe woontoren in de wijk komen, dat is ook nodig voor de toekomst van Rotterdam. Maar dit zijn er wel héél veel en de bouwprojecten duren ook erg lang, zeggen bewoners. Zij maken zich zorgen over hun wijk: blijft er wel genoeg over van het Katendrecht-Wilhelminapier waar zij zich nu zo thuis voelen? Bewoners hopen dat hun wensen voor de wijk gehoord worden, zodat jong en oud en arm en rijk in de wijk kan (blijven) wonen. 

(Tekst door Veldacadmie in samenwerking met Stichting Wijkcollectie)
Icon_WijkC