nr. 0006

Khalid Chennouf 

Khalid zet de kracht van sport in om kinderen te leren het beste uit zichzelf te halen. 

“Sport is als water, het gaat overal in zitten” 

Khalid Chennouf groeit op in Marokko. Zijn sportleraar herkent en stimuleert zijn talent en leert hem liefde voor sport, respect en discipline. Khalid bereikt het hoogste niveau in karate en ontwikkelt zich daarnaast als bokser. Uiteindelijk vindt hij zijn ideale sportcombinatie in thaiboksen, de traditionele voorloper van kickboksen.  

De oud-wereldkampioen karate komt via een Marokkaans-Nederlands uitwisselingsprogramma in 2004 naar Thaiboksschool Oude Westen. Hij traint de jongeren in het thaiboksen en daagt ze uit zichzelf te verbeteren zonder het plezier in de sport te vergeten. Khalid is duidelijk, streng en consequent en geniet als oud-kampioen meteen respect bij de jongeren. “Sport is een krachtige manier om mensen te verbinden en de samenleving te verbeteren.” 
 
Het valt ondernemers op hoe goed Khalid omgaat met de vaak lastige wijkjeugd. Met de stichting ‘Vrienden van de thaiboksschool’ weten ze hem in Rotterdam te houden. Khalid is helder in zijn aanpak: “Bij kinderen begint de toekomst, ik wil ze leren het beste uit zichzelf te halen. Voldoende beweging is heel belangrijk, maar respect en discipline ook. Ze moeten leren waarom dingen niet mogen, maar ook kunnen spelen en fouten maken. Uiteindelijk leren kinderen zo kansen te pakken, goed voor zichzelf te zorgen en bijvoorbeeld een goed diploma te halen.”  

De positieve invloed van Khalid is niet onopgemerkt gebleven. In 2017 ontvangt hij de Paul Nijgh penning voor zijn inzet op sociaal-cultureel gebied. Tegenwoordig traint Khalid Chennouf niet alleen kinderen en jongeren, maar ook ouders, wijkagenten, jongerenwerkers, beleidsmakers en politici. De thaiboksschool maakt inmiddels deel uit van een brede wijkaanpak.