nr. 0011

Krachtvrouwen Oude Westen

Deze groep vrouwen laat zien hoe mensen met verschillende achtergronden samenwerken om elkaar en de stad te versterken. 

“We staan iedere dag open om te leren” 

Voor vrouwen die hier niet zijn opgegroeid is het vaak moeilijk om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Stichting Krachtvrouwen Oude Westen zet zich in zodat vrouwen in de wijk de controle over hun eigen leven nemen, de straat op gaan en elkaar leren kennen.  

Amina Ali Hussen, oprichter van de Krachtvrouwen, spreekt uit ervaring: “Ik ben hier als vluchteling uit Somalië gekomen en sprak de taal niet. In Somalië is iedereen als familie, hier niet en dat voelde moeilijk en eenzaam. Als mijn dochters op school waren, ging ik naar buiten, de West-Kruiskade op. Daar raakte ik met andere vrouwen aan de praat.” 

De gesprekken gaan vaak over problemen. Veel vrouwen worstelen met armoede, huiselijk geweld en opvoeding. Amina bedenkt dat ze samen activiteiten moeten ondernemen. Ze maakt werk van haar idee en begint de Krachtvrouwen. Iedere week bieden de Krachtvrouwen een vast programma zoals kleding maken, koken, samen ontbijten en taallessen. “Ons motto is dat we iedere dag open moeten staan om te leren.” 

Sinds 2015 huren de vrouwen een hoofdkwartier in de Josephstraat. Daar maken ze sinds kort ook  warme maaltijden voor de allerarmsten in de wijk. Dit doen zij drie keer in de week, veertig maaltijden per keer. De Krachtvrouwen zijn voor al hun activiteiten volledig afhankelijk van donaties.